Tehokas chattibotti – 7 vinkkiä chatbotin hyödyntämiseen

7 vinkkiä, joilla saat täyden hyödyn chattibotistasi.

7 vinkkiä chattibotin tehokkaaseen hyödyntämiseen. Kuvituskuva

2020-luvun liiketoiminnassa asiakaskokemus on noussut yritysten menestyksen keskiöön. Verkkosivustot toimivat nykyään enemmän kuin vain digitaalisina käyntikortteina; ne ovat dynaamisia vuorovaikutuksen, myynnin ja asiakaspalvelun alustoja.

Tässä yhteydessä chattibotit ovat muodostuneet ratkaiseviksi työkaluiksi, jotka parantavat asiakaskokemusta, tehostavat liidien hankintaa ja nopeuttavat konversioprosesseja.

Mutta mitä nämä chattibotit oikein ovat, ja miten ne voidaan valjastaa yrityksen hyödyksi mahdollisimman tehokkaasti? Keräsimme yhteen seitsemän vinkkiä, joilla maksimoit chatbotin tuomat hyödyt yrityksesi verkkosivustolla.

Aluksi: Mikä on chattibotti?

Chatbot (suomalaisittain usein chattibotti) on ohjelmisto, joka käy keskustelua käyttäjän kanssa luonnollisella kielellä verkkosivuston, sovelluksen tai muun digitaalisen alustan kautta. Chattibotit voidaan jakaa kahteen pääluokkaan: skriptatut chatbotit, jotka toimivat ennalta määrättyjen vastausten ja sääntöjen pohjalta sekä tekoälypohjaiset chatbotit, jotka käyttävät koneoppimista ja luonnollisen kielen käsittelyä ymmärtääkseen ja vastatakseen käyttäjän kysymyksiin.

Skriptatut chatbotit ovat ihanteellisia yksinkertaisiin tehtäviin, kuten usein kysyttyjen kysymysten nopeaan hoitamiseen, kun taas AI-chatbotit kykenevät tarjoamaan monipuolisempaa tukea, kehittämään itseään koneoppimisen kautta ja tarjoamaan henkilökohtaistettuja kokemuksia.

Vinkki 1: Tee chatbotista yrityksesi näköinen

Ensimmäinen askel chatbotin tehokkaaseen hyödyntämiseen on varmistaa, että se heijastaa yrityksesi brändiä sekä äänensävyltään, ulkoasultaan että persoonallisuudeltaan.

Chatbotin tulisi siis puhua samaa kieltä kuin muutkin viestintäkanavasi, oli se sitten virallista, rentoa tai mitä tahansa siltä väliltä. Hyvin brändätty chatbot luo yhtenäisen kokemuksen asiakkaillesi, vahvistaa brändimielikuvaa sekä lisää käyttäjien luottamusta.

Suksistudiolle rakennettu chatbot

Näin personoit chattibotin:

 • Määritä brändisi tone-of-voice: Määritä, millainen kommunikaatiotyyli resonoi kohdeyleisösi kanssa. Onko se ystävällinen ja avulias, vai asiantunteva ja suora? Käytä tätä äänensävyä ohjaamaan chatbotin vastauksia.
 • Personoi vastaukset: Vaikka chatbot toimii algoritmien ja koodirivien avulla, sen ei tarvitse kuulostaa robotilta. Lisää vastauksiin persoonallisuutta ja tee niistä ihmisläheisempiä. Jos yrityksesi käyttää esimerkiksi ChatGPT-pohjaista chattibottia, kouluta se mukautumaan erilaisiin tilanteisiin ja noudattamaan tiettyä linjaa vastauksissaan.
 • Visuaalinen ilme: Älä unohda chatbotin visuaalista ilmettä. Sisällytä brändisi värit, logo ja muu graafinen ilme, jotta chatbot tuntuu osalta yrityksesi identiteettiä. Harmaa ja persoonaton chat-ruutu ei ole kovinkaan houkutteleva sekä rikkoo sivustosi estetiikan ja yhdenmukaisuuden.

Räätälöidyllä chatbotilla varmistat, että jokainen asiakaskohtaaminen verkkosivustollasi vahvistaa positiivista kuvaa yrityksestäsi ja luo miellyttävämmän kokemuksen käyttäjälle. Jos chatbot on jaettu esimerkiksi sosiaaliseen mediaan, säilyttää personoitu chattibotti asiakaskokemuksen yhdenmukaisena jokaisella alustalla.*

*Yhdenmukainen asiakaskokemus on Omnichannel-markkinoinnin peruspilari.

Vinkki 2: Hyödynnä tekoälyä ja koneoppimista

Tekoäly ja koneoppiminen ovat mullistaneet tapaa, jolla chatbotit ymmärtävät ja vastaavat käyttäjien kysymyksiin, mahdollistaen henkilökohtaisemman ja dynaamisemman vuorovaikutuksen.

AI-chatbotit voivat oppia vuorovaikutuksista, parantaa vastauksiaan ajan myötä ja tarjota räätälöityjä kokemuksia jokaiselle käyttäjälle. Jatkuvan oppimisen ansiosta chatbotit ovat entistä tehokkaampia liidien hankinnassa, asiakaspalvelussa ja käyttäjäkokemuksen parantamisessa.

Vinkit tekoälyn tehokkaaseen hyödyntämiseen

 • Valitse oikea alusta: Valitse chatbot-alusta, joka tukee tekoälyä ja koneoppimista. Tutki, mitkä alustat tarjoavat parhaat työkalut ja integraatiot yrityksesi tarpeisiin.
 • Kouluta chatbottiasi: Tekoälypohjainen chatbot vaatii koulutusta toimiakseen tehokkaasti. Syötä sille esimerkkejä tyypillisistä käyttäjäkysymyksistä ja halutuista vastauksista. Koulutusprosessi on jatkuva, ja chatbotin suorituskyky paranee, kun se oppii lisää vuorovaikutuksista.
 • Valitse chatbot, joka hyödyntää luonnollisen kielen käsittelyä (NLP): NLP mahdollistaa chatbotille ihmisen kielen ymmärtämisen ja sen tulkinnan, mikä tekee keskusteluista luonnollisempia ja vähentää väärinymmärrysten mahdollisuutta.
 • Hyödynnä kerättyä dataa: Käytä chatbotin hankkimaan tietoa tarjotaksesi henkilökohtaisempia vastauksia ja suosituksia. AI-chatbotit voivat esimerkiksi tarjota asiakkaille räätälöityjä tuotesuosituksia heidän aikaisempien keskustelujensa ja mieltymystensä perusteella.
 • Seuraa ja analysoi: Seuraa chatbotin suorituskykyä ja käyttäjäpalautetta. Analysoi kerättyä tietoa optimoidaksesi ja parantaaksesi chatbotin vastauksia ja toimintaa.

Kun tekoäly ja koneoppiminen on valjastettu chattibotin käyttöön, ne eivät ainoastaan tehosta asiakaspalvelua vaan myös luovat perustan syvemmille asiakassuhteille tarjoamalla henkilökohtaisia ja merkityksellisiä vuorovaikutuksia jokaiselle käyttäjälle.

Vinkki 4: Tarjoa interaktiivista sisältöä

Interaktiivinen sisältö ei ainoastaan tee vuorovaikutuksesta viihdyttävämpää ja osallistavampaa, vaan se on myös tehokas tapa kerätä arvokasta tietoa käyttäjien mieltymyksistä ja tarpeista. 

Vinkit interaktiivisen sisällön hyödyntämiseen

 • A/B-testaus: Suorita A/B-testausta eri tyyppisillä sisällöillä selvittääksesi, mikä resonoi parhaiten yleisösi kanssa. Voit esimerkiksi testata erilaisia kyselymuotoja nähdäksesi, mikä niistä saa eniten osallistumisia ja palautetta.
 • Iteroi ja optimoi: Seuraa tarkkaan, miten eri versiot interaktiivisesta sisällöstä suoriutuvat. Etsi pullonkaulat asiakaspoluilla ja korjaa ne kerätyn datan perusteella. Käytä A/B-testauksen tuloksia jatkuvasti parantaaksesi ja mukauttaaksesi interaktiivista sisältöäsi.
 • Tutki kilpailijoita: Tutki, millaista interaktiivista sisältöä kilpailijasi tarjoavat omilla chatbotalustoillaan. Kilpailijoiden analysointi antaa arvokasta tietoa siitä, mitkä aiheet tai formaatit ovat suosittuja toimialallasi.
 • Etsi aukkoja: Etsi mahdollisuuksia, joita kilpailijasi eivät vielä ole hyödyntäneet. Tarjoamalla ainutlaatuista tai erikoistunutta sisältöä voit erottautua markkinoilla.
 • Inspiroidu, mutta älä kopioi: Vaikka kilpailija-analyysi on tehokas keino löytää toimivia ratkaisuja, pyri aina tuomaan oma ainutlaatuinen käänteesi interaktiiviseen sisältöön. Pyri luomaan uniikki käyttäjäkokemus, joka heijastaa brändisi arvoja ja erottaa sinut kilpailijoista.
Sareskoski chatbot

Vinkki 5: Älä heitä liidejä hukkaan – Kerää ne talteen!

Chatbotin integroiminen CRM-järjestelmiin mahdollistaa kerätyn tiedon tehokkaan hyödyntämisen. Kun chatbot kerää tietoa käyttäjien vuorovaikutuksesta, tämä kultaakin arvokkaampi data voidaan siirtää suoraan yrityksen muuhun käyttöön, kuten markkinointikampanjoiden kohdentamiseen, asiakaspalvelun personointiin tai suoraan myyntitiimille.

Tehokkaan integraation toteuttaminen:

 • Valitse yhteensopivat järjestelmät: Varmista, että valitsemasi chatbot-alusta on yhteensopiva olemassa olevan CRM- järjestelmäsi kanssa. Tämä helpottaa integraatioprosessia ja varmistaa sujuvan datan siirron.

Vinkki: Serviveformin chatbotit integroituvat saumattomasti jokaiseen CRM-järjestelmään.

 • Automatisoi liidien siirto: Määritä prosessit, jotka siirtävät automaattisesti chatbotin keräämät liiditiedot CRM-järjestelmään. Automatisointi varmistaa, että kaikki potentiaaliset asiakastiedot tallentuvat oikein ja ovat myynti- ja markkinointitiimien käytettävissä reaaliajassa.
 • Personoi viestintä: Hyödynnä kerättyä tietoa tarjotaksesi henkilökohtaisempaa viestintää ja markkinointia. CRM-järjestelmään tallennettujen tietojen avulla voit räätälöidä viestisi vastaamaan kunkin asiakkaan tarpeita ja mieltymyksiä.

Vinkki 6: Älä unohda mobiilikäyttäjiä

Mobiilikäyttäjien määrä kasvaa jatkuvasti, ja heidän tarpeidensa huomioiminen on kriittistä chatbotin suunnittelussa. Mobiiliystävällinen chatbot tarjoaa saumattoman käyttökokemuksen kaikilla laitteilla, mikä on avainasemassa käyttäjätyytyväisyyden ja sitoutumisen kannalta. Voit myös laajentaa chatbottisi WhatsAppiin, jolloin tavoitat entistä enemmän mobiilikäyttäjiä.

Kuinka varmistaa chatbotin mobiiliystävällisyys:

 • Responsiivinen suunnittelu: Varmista, että chatbotin käyttöliittymä mukautuu sujuvasti eri kokoisille näytöille ja resoluutioille.
 • Nopeat vastausajat: Mobiilikäyttäjät odottavat nopeaa vuorovaikutusta. Optimoimalla chatbotin toimintaa voit varmistaa, että vastaukset toimitetaan nopeasti, vähentäen käyttäjien odotusaikoja. Hyödynnä esimerkiksi valikkoja ja painikkeita, jotka mahdollistavat nopean etenemisen.
 • Kosketusnäyttöystävälliset elementit: Suunnittele chatbotin käyttöliittymäelementit, kuten painikkeet ja valikot, niin, että ne ovat helppoja käyttää kosketusnäytöllä. Vältä liian pieniä painikkeita tai linkkejä, jotka ovat hankalia valita sormella.
 • Testaa mobiililaitteilla: Testaa chatbotin toimintaa eri mobiililaitteilla ja käyttöjärjestelmissä varmistaaksesi, että se toimii odotetulla tavalla kaikissa tilanteissa. Testaamalla tunnistat ja korjaat mahdolliset ongelmat ennen laajempaa käyttöönottoa.

Vinkki 7: Seuraa, kehitä, optimoi!

Chattibotin jatkuva parantaminen ja optimointi vaatii, että sen suorituskykyä seurataan ja analysoidaan säännöllisesti. 

 • Tee säännöllisiä tarkastuksia: Älä jätä chatbottia oman onnensa nojaan, vaan seuraa sen toimintaa ja tehokkuutta säännöllisesti.
 • Aseta selkeät mittarit: Määritä tärkeimmät suorituskykymittarit, joita seuraat. Tärkeitä mittareita ovat muun muassa käyttäjien vuorovaikutusten määrä, ratkaistujen tiedustelujen osuus, keskimääräinen vuorovaikutusaika ja käyttäjätyytyväisyys. Näiden mittareiden avulla voit arvioida chatbotin tehokkuutta ja vaikutusta sekä paikantaa mahdolliset heikkoudet.
 • Kerää käyttäjäpalautetta: Kerää asiakaspalautetta suoraan chatbotin kautta. Käyttäjien suorat kommentit ja ehdotukset ovat arvokkaita resursseja chatbotin jatkuvassa kehitysprosessissa.
 • Hyödynnä kerättyä dataa: Käytä kerättyä tietoa ja analyysiä strategisesti chatbotin ja laajempien liiketoimintaprosessien kehittämiseen. Autenttinen asiakasdata voi auttaa tunnistamaan uusia mahdollisuuksia asiakaspalvelun parantamiseen, liidien hankintaan ja asiakaskokemuksen personointiin.

Seuraamalla ja analysoimalla chatbotin suorituskykyä voit varmistaa, että se täyttää sille asetetut tavoitteet ja parantaa jatkuvasti käyttäjäkokemusta.

Kuulostaako vaikealta? Anna Serviceformin auttaa!

Chatbotit ovat valtava osa modernia digitaalista asiakaskokemusta, ja niiden tehokas hyödyntäminen tuo merkittävää arvoa liiketoimintaasi.

Olipa tavoitteesi parantaa asiakastukea, tehostaa liidien hankintaa tai tarjota rikkaampaa ja henkilökohtaisempaa käyttäjäkokemusta, oikein suunniteltu ja toteutettu chatbot voi auttaa saavuttamaan nämä tavoitteet.

Tiedämme itsekin, että tehokkaan chattibotin rakentaminen voi kuulostaa työläältä.

Siksi asiantuntijatiimimme on valmis auttamaan sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan räätälöidyn chatbot-ratkaisun, joka vastaa yrityksesi ainutlaatuista visiota ja tavoitteita. Anna meidän hoitaa raskaat työt puolestasi, ja keskity nauttimaan chatbottisi tuomista uusista liideistä.

Ota askel kohti tehokkaampaa ja innovatiivisempaa asiakasvuorovaikutusta – aloita chatbot-ratkaisusi suunnittelu tänään!

Kokeile konversiotyökalujamme verkkosivustollasi

Lisää verkkosivustosi osoite nähdäksesi sivustollesi kehitetyt työkalut

Varaa demo

“Kuudessa kuukaudessa pystyimme kasvattamaan liidimääräämme yli 100 liidillä joka kuukausi. Käyttöönotto oli todella helppoa, Serviceformin asiakaspalvelu on jouhevaa - saat vastauksen todella nopeasti aina kun tarvitset apua.”

Olli Pohjonen

Huoneistokeskus

Olli Pohjonen Huoneistokeskus henkilökuva